logo

Konnuslahden kuukkelit

On tässä ollut juttua mettämiesten kanssa, että ne ovat aina silloin tällöin nähneet kuukkeleita Soisalon saloilla. ”Siitä taitaa olla neljä viis vuotta tai jottain…” Viime viikolla sain viestiä, että hirviporukan passimiehiä oli käynyt kurkkimassa pari kuukkelia. Sinnepä, mutta metässä tarvii valoa… Odottelin sopivaa keliä.

Tänään oli sellainen: aurinko helotti pilivettömältä taivaalta ja oli ihan tyyni – tosi nätti päivä. Eikun auto kohti mettäteitä.

Tuli sille paikalle, jossa kuukkelit oli nähty ja aloin vihellellä. Näin mulle neuvottiin… Ei kuulunut mitään… Onkohan mun viheltely yhtä epäsoinnukasta kuin kukkuminen? Se ei tehonnut viime kesänä käkiin.

Vaihdoin paikkaa erään mettäautotien päähän, jossa oli vanha kuusikko. Autosta noustessa oli kuulevani närhen rääkäisyn. Varis raakkui lähistöllä. Aloin taas vihellellä. Välillä kaukaa kuului vihellys. Yritin vastata samalla lailla. Sitten taas hiljaista. Jatkoi kavelyä ja viheltelin erilailla – pitkiä ja sarjoja… ja kaikkee siltä väliltä.

Siinä 15 min vihelleltyäni kuusikosta ilmestyi kaksi kuukkelia läheiseen kuuseen ja sen juurille.

Heti perään tuli kaksi lisää ja alkoi hillitön taka-ajo…

Mentiin ympäri kuusta… Riäkäisyjä ja viheltelyitä… Siis se rääkäisy oli kuukkelin eikä närhen! Kuukkeli on kuin mininärhi. Samallalailla keikisteleekin päätään – puolelle jos toiselle.

No, sitten vähän ihmetelmiin tätä varsinaista viheltelijää ja jatkettiin matkaa…

Jatkoin viheltelyä ja pari kertaa yksinäinen kuukkeli tuli siihen viereen ettimään ruokaa. Olin niin jännittynyt kuvaamaan, etten tajunnut ees antaa kuvauspalkkiota.

Viimeinen poseeraus ja sitten se katosi kuusikkoon. Viheltelyni ei enää tehonnut…. Ilmeisesti olin menettänyt kiinnostavuuteni. Tyhjensi pähkinäpussin kannoille ja kiville – kuvauspalkkio tuli nyt näin jälkikäteen…

Lissee kuvia nuamakirjan galleriassa.

 • Jaa

11 Kommentit

 1. Oi ihanaa, näit toivomasi kuukkelit ja sait vielä hyvät kuvatkin! Hiljaiseksi vetää täällä koneen äärellä. Kauniita lintuja lohanpunaisine pyrstöineen.
  Täällä Virroillakin pitäisi parin kuukkelin asustella, hirvimiehet olivat hiljan nähneet niitä. Kerran kävimme kuukkelimetsässä, mutta emme nähneet vilaustakaan, uusi retki pitänee tehdä vielä ennen talven tuloa:)

 2. Tiedätkö, ovatko nämä myös pesineet tuossa metsässä? Mahtavatko pysyä seudulla koko talven… Jos käyt vielä paikalla, ota heille evästä mukaan. Tottuvat pian käynteihisi ja tulevat jo vastaan. Ainakin pohjoisessa kuukkeleita pääsee ihan lähelle (tai ne tulevat lähelle). Hienot kuvat.

 3. Manteli: Eikös Virroilta ollut se jonkun vuoden luotokuva just kuukkelista? Sinne vaan viheltelemään 8)

  irma: Mettämiehet ovat kertoneet nähneensä kaksi paria, mutta äänien perusteella sanoisin niitä olevan enemmän. Tuossa lähellä on polttopuuntekopaikka, jossa on näköjään ollut viime talvena myös lintujen syöttöpaikka. Eiköhän ne sieltä saa lisäapetta. Otan toki mukaan eväitä, kun taas menen käymään tuolla – varmaan aika pian 8)

 4. Kiitoksia iloisesta ja mielenkiintoisesta jutusta, sekä hienoista kuvista. Ihania lintuja. Hienoa, että sait ikuistettua ja vielä noin komeasti. Täällä Parikkalassa, menneiden aikojen koulukaverini, Hannu Siitonen on kuvannut kuukkeleita ansiokkaasti paljonkin.

 5. Olit luonnikas kuukkelehtija. Varmaan sanoivat toisilleen, että olisi se hyvä kuukkeli, jos olisi edes vähän koreampi.

  iisi

 6. Seppo Saukkonen: Kiitoksia! Onpas hienoa että Parikkalassakin kukkeleilla meneen hyvin.

  iisi: Heh, näin voipi olla 8)

 7. Voi että, huippulöytö kyllä kuukkelit ja upeat kuvatkin vielä sait! Vau.
  Siellä on sitten joku vanhan kuusikon pala sääsätynyt kun siellä viihtyvät. Kuukkeli on kait aika kranttu metsän suhteen, ei tykkää uusista metsistä, pitää olla vanhaa. Toivottavast metsä säästyy heille. Tietääköhän maanomistaja että siellä on noin hienoja asukkaita?

 8. tyylikkäät kukkelikuvat ja alempana pirunpellot. Sorsakosken tielle poiketessa niitä alkaa näkyä.

 9. uuvana: Vanhoja kuusikkoja on siellä täällä hakkuiden seassa. Eiköhän ne tiedä. Jututin vkl:na muitakin alueen mettästäjiä ja olivat hekin nähneet kuukkeleita sillä täällä ko. alueella.

  a-kh: Kiitos kiitos! Samoja kivikoita on Kivikurukin.

 10. Kuukkeli on yksi niistä linnuista, jotka haluan nähdä elämäni aikana. Ne ovat niin kauniita ja luottavaisia! Mahtavia kuvia!