logo

Syvävuoren pirunpesä

Muutama vuos sitten näin ohjelman geokätköilystä ja se alkoi pikkusen kiinnostaa. Kun hankin kännyn jossa on GPS-paikannus niin se lisäsi kiinnostusta. Tässä lueskelin facebookista, kun naapurissakin oli innostuttu asiasta niin päätin tutkailla www.geocaching.com sivustoa. Sieltähän löytyi mielenkiintoisia kohteita.

Tänään nappasin parin kohteen koodinaatit GPS:ään läksin selvittämään kuinka ViewRanger-ohjelma neuvoo perille. Ensimmäiseen kohteeseen piti mennä autonavikaattorin mukaan ja siellä tuli vastaa punapiposia miehiä. Käännyin täys mustissa asussani takaisin ja suuntasin toiseen kohteeseen.

Sen nimi oli Pirunkirkko ja sijaitsi ihan Varkaudesta Joensuuhun menevän 23 tien lähellä.

Jätin auton läheiselle mettäautotielle ja läksin kipuamaan puiden takana häämöttävän Syvävuoren suuntaan.

Kipusin vuoren päälle, jossa oli useita pystysuoria seinämiä ja kolmiomittauspiste.

Näin ensimmäiset merkit vuoren pirusta.

Vuorelta oli mahtavat näkymät Soisaloon – yli Paljakkaveden. Itse asiassa olimme meloskelemassa tuon saaren luona heinäkuussa.

Vuorella oli useitakin luolia.

Vuori oli niin mahtava paikka, että uskon sillä olleen muutakin merkitystä muinaisille immeisille. Tämä kivi näytti kuin uhrialttarilta kielekkeen reunalla.

Kielekkeeltä näki pitkälle…

Portaita oli useita.

Palasin lyhempää reittiä vuoren seinämän alle ja huomasin kielekkeessä syvennyksen neon vihreän jäkälän yllä.

Haa!! Taitaa vuoren piru selvitä…

Pesähän siellä. Olisko itse vuoren pirun – huuhkajan?

Kuvasin vuorella satoja kuvia – olin niin haltioissani näkymästä ja lohkareista… Kotona kuuklasin paikan ja oli vuoren alue noteerattu ympäristöhallinnossakin: Syvävuoren kallioalue.

Tästä paikasta en olisi tiennyt ilman geokätköilysivustoa. Siellä merkkasin ensimmäisen geokätkölöytöni. Tulen varmasti seuraamaan sinne ilmestyviä kätköjä. Jos löytys muitakin mielenkiintoisia kohteita….

 • Jaa

8 Kommentit

 1. Kuvia katsellessa ymmärtää hyvinkin, mistä paikka on saanut nimekseen Pirunkirkko. Ihan ’kotinurkilta’ voi löytyä joskus uusia ihmeellisiä paikkoja. Komeat kuvat ja maisemat. Kiitos esittelystä.

 2. Komea paikka ja itse asiassa jutun innoittamana nousin itsekin tänään mahdollisimman korkealle syksymaisemia katselemaan. Siitä lisää myöhemmin blogissani.

  Paikka on ihan huuhkajan pesäpaikan näköinen ja piru-nimityskin voi olla tullut siitä. Mutta tuo risupesä ei kyllä ole huuhkajan. Kieleke sopisi juuri huuhkajalle, mutta eivät ne mitään risupesää rakenna.

 3. d66fce: Kiitos! Todella vaikuttava paikka.

  Manteli: Porrasta, seinää ja kielekettä oli yllin kyllin…

  Hullukaali: Ahaa, kiitos tiedosta… Olisko tuo sitten korpin tekosia vai jonkun petolinnun?

 4. Sattumalta huomasin tämän jutun täällä netissä. Hyvä esittely ja hyvät kuvat tuosta paikasta.
  Kiitokset siitä että et paljastanut kätkön sijaintia tuossa jutussa.

  Terveisin kätköntekijä: make84

 5. make84: Eihän sitä nyt paikkaa paljasteta – löytäjälle suodaan löytämisen ilo. Vähän tiisaillaan vaan 8) Kommeen paikan olet valinnut kätkölle.