Kuinka höynäyttää harakkaa?

Siilien lyllerrykset ovat vähentyneet pihallamme vuosivuodelta. Parraimpaan aikaan pihalla saattoi olla jopa 7 siiliä yhtäaikaa. Tänä kesänä olen nähnyt pari kertaa yhden siilin vierailevan pihallamme illan hämärissä.

Jospa kokeilis perustaa niille ravintolan!! Löysin netistä erilaisia malleja ja kokeilin soveltaa yhtä autatollista löytyneihin puupalikoihin ja vaneriin. Ravintola syntyi ½ tunnissa, ja laitoin sen marjapuskien alle varustettuna kupillisilla vettä ja koiranraksuja.

Mutta aamulla törmäsin ongelmaan: harakanpennut tyhjensivät ruokakupin. En ole erityisen kiinnostunut ruokkimaan harakoita, koska niillä menee niin hyvin. Siileillä ei mene, joten protoa piti kehittää…

Lisäsin protoon tiileillä käytävää lisää, mutta sekään ei auttanut.

Sitten rakensin proton kokonaan tiileistä vanerikannella: kujan keskellä on aukko itse ruokailutilaan Tämä proto toimi niin kuin pitää, mutta siitä ei nää suoraan onko joku ruokailemassa tai käynyt. Kokeilin kattona vanhaa ikkunaa, mutta se koe ol sus. Protoilun tulos oli se, että harakka ei uskaltaudu sokkeloon, jos se ei näe ruokaa. Ikkunan läpi se näkyi, joten päädyin tähän malliin.

Ravintolassa on vieraillut ainakin yksi siili – useampaan otteeseen.

Siilit uskaltautuu pimeeseen…

Protoilun yhteydessä tuli vahingossa häirittyä ruokailua, kun katto ei ole läpinäkyvä.

 Tässä valmis ravintola kahdella suuaukolla.

Pohjapiirros ravintolasta.

Ai, että olin mielissäni, kun sain höynäytettyä harakoita. Ne haistaa ruuan ja yrittävät nokkia sitä tiilien välistä, mutta eipä onnaa…

2015-03-04T10:59:58+00:0017.07.2011|6 Comments

6 Comments

 1. annu 17.7.2011 at 14:04

  Tosi hyvä idis. Nyt vaan rakentamaan tännekin. Kiitos hyvästä ohjeesta 🙂

 2. Manteli 17.7.2011 at 15:15

  Kiitos ideasta, helppotekoinen malli ja hyvin toimiva näköjään. Väsään samanlaisen, jos meille joskus eksyy siili.

 3. ATToivanen 17.7.2011 at 21:01

  annu: Jouduin jo heti parantelemaan mallia kun huomasin, että harakka uskaltautui mennä läpi käytävän, kun se näki läpi. Muttei se osannut pimeessä hakea ruokaa. Paransin mallia siten, että suljin molemmat kujat toisesta päästä.

  Manteli: Kannattaa kokeilla… Ei sitä tiedä jos vaikka yön pimeyessä joku siili eksyis ravintolaan.

 4. Pitsit sekaisin 17.7.2011 at 23:10

  Harakat eivät sinua taida kiitellä, mutta siileille teit oivan ravintelin. Älä ihmettele, jos harakat päättävät jonain kauniina päivänä paskoa päällesi, tiedät mistä se johtuu…:)

 5. irma 26.7.2011 at 17:10

  Ihan jykeväkin rakennelma. Eivät ihan pienet vieraat saa sitä nuri. Nalle ehkä, mutta sitä vastaanhan sinulla ei liene mitään… Olen nähnyt useampiakin siilejä viime päivinä auton alle jääneinä. Joku oli onnistunut ajamaan siilin päälle keskellä kirkonkylän raittiakin, 40 km:n rajoitusalueella. Vaikuttaa jo tarkoitukselliselta. Harakat hoitivat tien putsauksen.

 6. ATToivanen 28.7.2011 at 12:32

  Pitsit sekaisin: Joo, ne paskoo jo pyykit ja puutarhakalusteet 8(

  irma: Ei ole edes näkynyt päälle ajettuja siiliä tänä kesänä. Onneksi ees tämä yksi vierailija. Tosin viime yön jäljeltä oli niin sottaset jäljet, että oisko ollut joku muu… Mä toivoisin kanahaukkaa tänne kylälle. Sais harventaa liian suureksi paisunutta harakkakakaralaumaa.

Comments are closed.

Kiinnostiko kuvat?
close slider

Kiinnostuitko Satunnaisen Retkuilijan valokuvista?
Ota yhteyttä!

Valokuvieni käytöstä julkaisuissa, verkkosivuilla jne. sekä kaupallisissa tarkoituksissa on sovittava erikseen.

Nimi (pakollinen)

Sähköposti (pakollinen)

Kuvien käyttötarkoitus