Jälleen uusi lajilöytö Leppävirralla: kanavakara

ATT:n uutisia:

Tänään iltapäivällä on Konnuksen kanavilla tehty taas uusi mullistava lajilöytö. Paikallinen valokuvausharrastaja Anssi Toivanen oli pitkällisen logotuspäivän päätteeksi lähtenyt kuvailemaan kanaville ja oli juuri lähtemässä kotio, kun huomasi oudosti käyttäytyvän koskikaran.Se ei tavanomaisesti pyydystellyt ruokaansa sukeltelemalla koskeen vaan hyppimällä kanavan seinille.

Toivanen ehti ottaa videokuvaa tästä ensi kertaa tavatusta harvinaisesta lajista.

Huomatkaa sen omitakeinen käytös kanavan seinillä.

Toivasen mukaan uusi laji pitäisi ristiä kanavakaraksi ja ehdottaa lajille latinankieliseksi nimeksi Cinclus canalis connus anselminus – elinpaikan ja löytäjän mukaan.

Tämä kanavakara ei ole ensimmäinen Toivasen löytämä uusi lajia Konnuksen kanavilta. Pari vuotta sitten ATT:n tietotoimisto uutisoi Toivasen löytämästä kanavakiipijästä. Toivanen kertoo, että uusia kanavalajeja voi vielä löytyä lisää. Missään muualla kuin Konnuksella ei ole vastaavaa paikkaa missä olisi kolme kanavaa näin lähekkäin ja tämä luo otollisen ympäristön kehittyä uusia kanavalajeja. Hän epäilee, että kanavilla piileskelee ainakin kanavakoskelo, kanavaminkki ja -saukko ja ehkäpä myös kanavamajava.

ATT:n tietotoimisto päättää raportin tähän ja jää odottelemaan uusia kanavalajilöydöksiä.

2015-03-04T12:30:16+00:0007.03.2011|3 Comments

3 Comments

 1. uuvana 7.3.2011 at 23:19

  Kyllä on kerrassaan ihmeellinen kanavabiotooppi siellä, ihan hämmentävää. Aravaan, että vnhalla Darwinillakin menisi tuossa kyllä tossut sekaisin (ja kuka siitä Galapagoksesta nyt enää viitsii muutenkaan).

  Sinä olet kyllä niinsanotusti aika mato löytämään näitä tieteelle uusia lajeja, oli kanava-alkuisia tai muita. Muistelen meinaan että sinulla oli täällä joskus mm. sellainen lajikin kuin pitkäkaulaharakka.

 2. uuvana 7.3.2011 at 23:24

  Ps. Pistä tämä havainto nyt muuten ihmeessä sinne Suomen rariteetikomitean miehille kummasteltavaksi, siinä on oikein kunnon ekstreme-rariteettia kaiken maailman tavanomaisempien rariteettien puuduttamille ornitologimestareille!
  😛

  http://www.birdlife.fi/havainnot/rariteettikomitea.shtml

 3. ATToivanen 8.3.2011 at 07:34

  uuvana: Niin, tälläinen haukankatse löytää kaikkea ihmeellistä. Pihalla on nyt näkynyt vähemmän mainitsemiasi pitkäkaulaharakoita ym. harvinaisuuksia, mutta jospa se näin kevään tullessa kiihtyy. Hmmm, epäilen, että rariteettikomiteassa ei osata suhtautua riittävällä vakavuudella löytööni 8)

Comments are closed.

Kiinnostiko kuvat?
close slider

Kiinnostuitko Satunnaisen Retkuilijan valokuvista?
Ota yhteyttä!

Valokuvieni käytöstä julkaisuissa, verkkosivuilla jne. sekä kaupallisissa tarkoituksissa on sovittava erikseen.

Nimi (pakollinen)

Sähköposti (pakollinen)

Kuvien käyttötarkoitus