Voe mahotonta minkäläenen vuoen 1. päevä

Vuoden ensimmäisenä päivänä paistoi aurinko niin heleästi, etten voinut pysyä poissa koskelta, vaikka oli vähän hömelö olo aaton valvomisesta ja virvokkeista.

Uittouoman niskalla istuskeli kara seuraillen uoman meininkiä. Eikä aikaakaan, kun siihen viereen lehahti toinen kara ja alkoi vimmattu taka-ajo korkealla kosken yllä. Jonnekin koskenniskalle ne hävis nahistelemaan…

Laavunsaarella ei näkynyt sen kummosempaa ja suuntasin kanaville.

Emäkosken niskalla jäällä loikkivatkin Lutra ja Läträ. Ne löysivät jäältä aukon, josta ne pulahti kalastelemaan ja palailivat aina välillä jäälle rouskuttamaan kaloja. Aikani seurattuani ne eivät enää nousseetkaan… Missähän niiden Mutra luuraa?

Palasin laavunsaarelle. Siellä tiaisparvi lehahti Kotasaaresta laavunsaaren pajukoihin ja niiden perässä tuli myös tikka. Tikka lensi hakkaamaan läheistä haapaa ja siinä aikani sitä ihmeteltyäni tokaisin mielessäni: Ei prkl… valkoselkätikka. Siinä aloin sitten sohia kameran kanssa…

Sain sen kolmen metrin päästä tähtäimeen ja räps. Yks kuva… No, miks tää ei toimi enää… Herra Murphy puuttui peliin: akku loppu! Kyllä olis koski raikunut perinteisiä suomalaisia voimasanoja ellei tikka olis ollut tuossa nokan edessä. Nopee akun vaihto…

Tikka oli jo sitten haavan latvassa, josta se lennähti nopeasti takaisin Kotasaareen. No, sainpas kuitenkin pari otosta tästä harvinaisuudesta. Taas uusi lajibongaus laavunsaarella.

Samalla huomasin minkin uiskentelemassa koskessa. Sekin huomas minut ja antoi kosken viedä mennessään. Seurailin sitä hetken, kun se kalasteli ja nousi välillä kivelle piehtaroimaan lumessa. Saalista se ei saanut…

Kiertelin kanavilla ja koskella, mutta alkoi jo pimetä. Valo alkoi loppumaan ja tuli jo nälkäkin, joten läksin kotio. Matkalla ihmettelin, että olipas taas tuuria. On se vaan ihme eläintarha toi koski.

2015-03-04T12:01:01+00:0001.01.2010|16 Comments

16 Comments

 1. Uuna 1.1.2010 at 15:55

  Voi hyvänen aika sun kanssas. Miten ihmeessä löydät, näet, kuvaat kaikkea ja kaikkia. Minäkin kävin aamulla koskella, mutta en veden enkä lumen lisäksi nähnyt mitään. (Kaunista kyllä oli.)
  Hienosti heijastuu kara ensimmäisessä kuvassa, enkä valkoselkätikkaa ole koskaan nähnyt, enkä minkkiäkään ei sen puoleen. On se hyvä, että on tämä sinun blogisi 🙂
  Kiitos taas ja hyvää jatkoa vuodelle, hyvin alkoi!

 2. Hullukaali 1.1.2010 at 16:00

  Mulla pääsi täällä kyllä yksi ruma sana ihan silkasta kateudesta. Valkoselkätikka! Ikinä nähnyt. Kannattais ehkä laittaa havainto Tiiraan, saattaa kiinnostaa paikallisia lintuharrastajia/luonnonsuojelijoita. Tsekkasin Tiirasta, että viimeisen kymmenen vuoden aikana Leppävirralla on nähty kyseinen laji vain viisi kertaa. Tosin juuri tänään on laitettettu havainto, oliskohan sama yksilö?

 3. Elisa 1.1.2010 at 16:12

  Aattelikohan elukat, että vuoden eka päivänä saa olla rauhassa, kun immeiset potee pääkippeetä kotonaan… 😉
  Olipa mahtavaa kun lähdit, kauniita kuvia taas kerran! Kyllä alkoi vuosi sulla mahtavasti.. toivottavasti meidän(!) joen saukot eivät ole vielä ehtineet sinne teille!

 4. ATToivanen 1.1.2010 at 16:57

  Uuna: Sanopa se mistä tälläinen tuuri 8)

  Hullukaali: Olen seuraillut paikallisen lintuyhdistyksen Kuikan havaintoja:

  http://lintuyhdistyskuikka.net/havainnot/viimeaikaiset/

  Siellä olevat viimeisimmät valkoselkätikkahavainnot ovat kaikki tuolta Varkauden ja Leppävirran rajalta (Hirvola ja Mansikkamäentie) – 20 km etelämpää kuin Konnus. Voisin veikata että sama yksilö on nähty Varkauden Ämmäkoskella – n. 5 km päässä muista havainnoista.

  Mä veikkaisin että tää Konnuksen yksilö on eri.

  Elisa: Näköjää ne elukat luulee, että nyt se Toivanen pysyy kotonaan kohmelossa, että lähetäämpäs liikkeelle, mutta eipäs pysynytkään 8)

 5. Demetrius 1.1.2010 at 17:41

  Hienoja luontoelämyksiä tarjoilet kuvissasi heti vuoden alkuun, kiitokset. Olkoon onni myötä jatkossakin.

 6. irma 1.1.2010 at 19:20

  Aikamoinen vuodenavaus! Taisi kohmelot kaikota pikavauhtia… Onnittelut hienoista bongauksista. Näitä kuvia on ilo katsella.

 7. tuuluska 1.1.2010 at 20:27

  Sujahdin tänne Elisan blogista ihmettelemään. Täälläkin saukko lutra lutraa!!!! Tikkahavainnosta täytyy ihan onnitella. Koskikaraakaan en ole koskaan nähnyt, sekin on kiehtova ja mielenkiintoinen niinkuin nämä luonnon otukset pakkaa olemaan ^^

 8. Anonymous 2.1.2010 at 02:07

  Hienoa, että me sohvaperunatkin saamme nauttia upeista kuvistasi. Tuo valkoselkätikka oli kyllä täysosuma, eikä tule sattumalta. Taitavalla ja ahkeralla kuvaajalla pitää olla hitunen tuuriakin mukana.
  Samaa rataa jatkossakin!

  Iisi

 9. ATToivanen 2.1.2010 at 10:43

  No, diin… Merkitsin Tiiraan http://www.tiira.fi/ ensimmäisen lintuhavaintoni – valkoselkätikan. Ei mikään helppo systeemi, mutta mokien jälkeen sain sen sinne.

  Demetrius: Kiitos kiitos! Jos tälläinen tuuri jatkuu niin on mahti vuosi tulossa.

  irma: Joo, liikunta laittoi veret kiertämään 8)

  tuuluska: Kiitos kiitos! Kannattaa etsiä havaintopaikaksi koski näin kylymillä, niin sulan ympäristössä on mahdollisuus jänniin bongauksiin.

  Iisi: Kiitos kiitos! Kyllä tällänen kiertele- katsele-kuvaaja tarvii nimenomaan sitä onnea 8)

 10. Hullukaali 2.1.2010 at 15:31

  Piti käydä oikein tarkistamassa tuo Tiira-merkintä :D. Ihan hyvältä näyttää. Havaintojen merkitseminen Tiiraan on myöhemmin helpompaa, kun omien paikkojen lista kasvaa. Ei sitten tarvitse säätää sen kartan kanssa joka kerran, kun voi valita paikan sieltä listalta.

 11. ATToivanen 2.1.2010 at 17:36

  Kiitos tarkistuksesta! 8) Niinpä tosiaan… No, mä sitten liityin myös BirdLifeen kun noita havaintojen karttoja ei päässyt näkymään kunnon tarkkuuksilla. Tää alkaa mennä jo vakavaksi harrastukseksi. Mähän voisin valokuvien perusteella (kuvien pvm.)laitella aikasempia havaintojani kuten mm. pikkutikka, harmaahaikara. Ne kun ei näytä kovin yleisiä näillä seuduilla olevan. Mutta onko siinä mitään hyötyy/järkee?

 12. uuvana 2.1.2010 at 17:37

  Ohhoh, jos tämä vuoden eka päivä oli keskivertomalliesimerkki v. 2010 retkipäiville niin laitoitkin sitten riman saman tie korkealle. :O Eihän tässä enää kehtaa kohta mitään postailla…
  No vitsi vitsi. 😉

  Onnittelut tikkahavainnosta! Ikinä en ole itse nähnyt.
  Jokin aika sitten muuten luin (en tietysti muista mistä), että valkoselkätikkakanta olisi jopa pikkuisen toipumaan päin. Toivottavasti oli todenperäinen uutinen(?).

 13. Hullukaali 2.1.2010 at 21:40

  Laita ihmeessa vanhojakin mielenkiintoisia havaintoja Tiiraan. Itse olen ainakin kaivellut Tiirasta monestakin syystä paikallisia vanhoja havaintoja lajista jos toisesta, enkä varmasti ole ainoa.

 14. Hedly 2.1.2010 at 21:43

  Lutra ja Läträ….. =D …..ihanat nimet heillä onkin…..

 15. ATToivanen 3.1.2010 at 10:47

  Hullukaali: Pitääpä kaivelle blogia ja laitella joitain kohtaamia Tiiraan.

  Hedly: Vielä kun erottaisin kumpi on kumpi 8)

 16. ATToivanen 3.1.2010 at 14:00

  uuvana: Kävin just koskella ja ei ketään. Että tuo ei ole keskivertobongauspäivä vaan todella erityspesiaalipäivä 8) Olen tavannut valkoselkätikan Linnansaaren kansallispuistossa aiemmin, joten olen kyllä hämmästynyt kuinka se on jo levinnyt tänne asti. Ellei tämä ole sitten vaeltaja itänaapurista

Comments are closed.

Kiinnostiko kuvat?
close slider

Kiinnostuitko Satunnaisen Retkuilijan valokuvista?
Ota yhteyttä!

Valokuvieni käytöstä julkaisuissa, verkkosivuilla jne. sekä kaupallisissa tarkoituksissa on sovittava erikseen.

Nimi (pakollinen)

Sähköposti (pakollinen)

Kuvien käyttötarkoitus