Pihabongauksen sietämätön odotus – ja pohdinta

Tänä viikonloppuna oli BirdLifen pihabongaus, jossa piti vahdata pihan lintuja tunti ja merkata keitä käy ja kuinka monta parhaimmillaan.

No, eilen aamulla läksin kauppaa hakemaan herkkuja – pähkinöitä ja kauraa, jotka olivat päässeet loppumaan viikolla ja tyhjäpäänä en ollut muistanut hommata ajoissa lisää. Päivä oli harmaa ja hiukan sateli lunta. Putsasin syöttöpaikan ja täytin tankit – ja ripottelin maahan myös herkkuja – eka kerran myös kaura-auringonkukka-pähkinäseosta. Ajattelin, että tuossa puolenpäivän jälkeen on parhaiten valoa ja linnutkin ovat tottuneet uusiin antimiin.

Klo 12:30 bongaus alkoi lupaavasti. Yllätin herra harakan noukkimasta siroteltuja tarjokkaita ja se läksi tikkana karkuun huomattuaan minut lasin takana. Sitten 5 talitinttiä tuli heti tappelemaan talimakkaroista ja pari sinitinttiä myös. Otin sinitintistä kuvan. Sitten ne katosi… Odottelin ja katselin puita, että minne ne meni… Ketään ei näkynyt… Meni vartti… Meni puoli tuntia… Yksi tintti palasi hermostuneen oloisena ja haki pähkinän – häipyi… Samoin yksi sinitintti… Sitten taas odotusta… Ei voi olla totta! Ei ketään… Aukasin takaoven ja kuulostelin, että missä ne on – naapurista – ei viereisestä – vaan yksi yli – kuului pikkulintujen kirskuntaa ja harakka nauroi jossain. Tunti oli ummessa – aika kehno bongaus.

Pistin vaatteet päälle ja läksin kattelemaan naarurustoja. Niillä lintulaudat olivat yöllisen lumen vallassa – ja ei ketään. Yksi närhi lähti karkuun minut huomattuaan. Ei missään lintuja. Palasin kotio ja ihmettelin…. Meni tunti ja huomasin naapurin tammessa kymmenkunta keltasirkkua, mutta nekin läks veke. Että sellanen päivä…

Tänä talvena en ole nähnyt pihalla joka vuotisia vieraita kuten viherpeippoja, pikkuvarpusia, vihervarpusia, urpiaisia, hömötinttejä ja kuusitiaispariskuntaa. Ilmeisesti lintujen syöttö on vähentynyt tällä alueella ja ne ovat löytäneet apajat muualta.

Tikkakaan ei ole näkynyt pariin viikkoon – parhaimmillaan niitä on näkynyt samalla kertaa kaksi. Tilhet kävivät silloin pari kolme viikkoo sitten tyhjentämässä mongolianvaahteraa ja samoihin aikoihin näin punatulkkuja samassa puuhassa. Närhet kävivät viikolla kolmen joukolla. Varpusiakaan ei ole näkynyt sitten syssyn.

Tänään en sitten joutanut pihabongaamaan, kun meidän piti siivota huushollia. Mutta siinä klo 12:30 aikaan katsahdin ulos ja samalla kertaa näin n. 30 keltasirkkua – joista yksi oli se leukistinen, 6 sinitiaista ja 6 talitinttiä yhtä aikaa syöttöpaikalla. Että se siitä vahtaamisesta…

2015-03-04T11:59:59+00:0031.01.2010|6 Comments

6 Comments

 1. Hullis 31.1.2010 at 18:47

  No höh. Siis kolmeko lajia sait? No, onneksi tämä ei ole kilpailu, mutta ymmärrän kyllä turhautumisen :).
  Kaiken kaikkiaan linnut ovat varmaan liikuskelleet vähemmän tänä talvena, kun on ollut niin kylmä. Voi olla, että kun pakkanen taas putoaa pikkulukemiin, niin linnut etsiskelevät ruoka-apajia laajemmalta alueelta.

 2. ATToivanen 31.1.2010 at 18:54

  Hullis: Joo, molempina päivinä ne mahtavat kolme. 8) Kummastuttaa toi lajikato vaikka syömistarjonta tarjonta on ollut lähes samanlaista joka vuos. Tosin viime vuosina olen vähentänyt auringonkukkaa.

 3. Elisa 31.1.2010 at 19:57

  Ymmärrän tunteesi.. laitapa joku päivä kamera jonnekin piiloon ja hommaa muuta tekemistä, niin silloin se varpushaukkakin istuu siinä pihalla. Nimim. kokemusta on 😉

 4. ATToivanen 31.1.2010 at 20:06

  Elisa: Jospa mulla se tuuri on parempi tässä sattumanvaraisessa bongauksessa koskella. 8)

 5. Uuna 1.2.2010 at 08:33

  Kyllä sivusilmällä huomioitu kelpaa vastaukseksi yhtä hyvin, ei tarvii olla varta vasten tuijotettu 🙂
  Lehdessä oli, että viherpeipot ovat ainakin täältä etelästä kuolleet johonkin tautiin. Minäkään en ole nähnyt yhtään ainoaa.
  Jos olisi viikko aikaa, ehtisi saada paremman saaliin, mutta sitten olisi suuri kiusaus laskea samat linnut monta kertaa.

  Pääasia että linnut saivat nyt hyvän apajan, kyllä ne jossain vaiheessa sen huomaavat 🙂

 6. ATToivanen 1.2.2010 at 09:06

  Uuna: Tuo bongaustulos on paljon kiinni ilmoista ym. tekijöistä. Minua vaan huvitti tässä se, että sain paremman tuloksen vilkaisulla kuin tunnin vahtaamisella.

Comments are closed.

Kiinnostiko kuvat?
close slider

Kiinnostuitko Satunnaisen Retkuilijan valokuvista?
Ota yhteyttä!

Valokuvieni käytöstä julkaisuissa, verkkosivuilla jne. sekä kaupallisissa tarkoituksissa on sovittava erikseen.

Nimi (pakollinen)

Sähköposti (pakollinen)

Kuvien käyttötarkoitus