logo

Papukaija lumihangessa?

Vilkaisin sattumalta pihalle ja näin keltasirkkuparvessa kummajaisen.

Keltapäinen undulaattiko? Ei kun pitkäputki kameraan ja tähtäilemään tarkemmin…

Tällä keikarilla oli ihan keltainen pää ja muutenkin vaaleampi höyhenpuku.

Ei tämä undulaatilta näytä. Olisko albiino keltasirkku?

Ilmeisesti kyseessä on häikäisevä keikariuros 8) Onkohan tämä mitenkä harvinainen muunnos?

 • Jaa

16 Kommentit

 1. Ohhoh jos tuo on vielä talvipuku niin mitenkähän loistavissa höyhenissä hän keikaroi kesäisin? Onpas kaunis yksilö.
  Itse en ole koskaan tuollaista sirkuissa nähnyt. Jotain albiinoja olen nähnyt, mm. täysin valkoisen mustarastaan muistan ja tietysti sinisorsissa näkee kaikenlaisia muunoksia erityisesti kaupunkisorsissa.

  Hyvin sait kuvia vielä joka puolelta, edestä sivulta ja takaa. Tuosta voisi varmaan laittaa kysymyksen jonnekin lintufoorumille, vaikka tiiraan, on kyllä kiinnostava tapaus.

 2. Onpas komea yksilö! Selvästikin joku auervaara 😉 Kerro ihmeessä mitä saat selville tutkimuksissasi.. Hyvät kuvat olet taas kerran ottanut!

 3. Kylläpä se teidän oma pihakin on varsinainen aarreaitta. Kaikkea löytyy undulaateista ilveksiin.

  Yhdessä viime vuoden Linnut-lehdessä on ihan prikuulleen samanlaisen keltasirkun kuva ja kirjoitan kuvatekstin suoraan tähän, koska se selittää hyvin väripoikkeaman:
  ”Leukistinen keltasirkku, jonka päänhöyhenistä puuttuu melaniinipigmenit. Keltainen väri tulee karotenoideista, joita lintu saa ravinnostaan. Leukismi ei välttämättä häiritse karotenoidivärien ilmenemistä höyhenissä.”

  Leukismi ei ole mitenkään hirveän harvinaista linnuilla, mutta ei yleistäkään. Niin kuin Uuvanakin kirjoitti, sorsilla sitä on aika paljonkin. Muilla linnuilla ei niin paljoa, mutta silloin tällöin sitä näkee. Itse kuvasin joskus leukistista tilheä (ihme kyllä kerrankin minun pihassani oli jotain ;)). Sillä oli valkoinen töyhtö.

 4. Elisa: Auervaarapa hyvinkin 8) Mintekähän käy flaksi tuolla värityksellä ensi keväänä?

  Hullukaali: Kiitoksia! Asia selvis kertaheitolla.

  Kävin tuossa lähimetsikössä lenkillä ja ilveksen jälkiä oli sielläkin. On se tarkkaa tutkinut tän kylän. Tuoreita jälkiä ei löytynyt. Tod. näk. se meni virran jään yli toiselle puolelle…

 5. Ihmetipun olet bongannut. Saisitkohan kuvattua soidinmenotkin, niin näkisi, onko värillä väliä…

 6. Keltasirkkuja en ole pihassa nähnyt enää keväisin, etten osaa sanoa mistä ne löytäisi soitimelta. Mielenkiintoista olisi nähdä kuinka väri kosiomenestykseen vaikuttaa.

 7. Aina sitä uutta oppii..leukistinen. Mitähän kaikkee sitä olisi koulussa oppinutkaan näillä nykyajan välineillä, netillä ym.
  Upea yksilö kuitenkin, jospa kävis flaksi eivätkä alkaisi hylkimään!

 8. Aikasmoinen keikari oli nyt kyllä haaviin tarttunut. Menisi ihan papukaijastakin, sovitaan, että on semmoinen : )

 9. Kaunis! Olisipa hienoa nähdä ja sinä onnellinen olet saanut/osannut vielä kuvatakin. Hieno homma. No, oikeastaan nyt näin, joten suuret kiitokset 🙂

 10. 20 helmikuuta 2013 Toivakassa on samanlainen lintu. Käynyt päivittäin lintulaudalla n.2viikon ajalla.

 11. Myös Kangasniemellä on tällainen samanlainen nähty 2.3.2014. Mukava, kun tämän postauksen avulla selvisi linnun laji.