Millainen on Suomi?

Katsoin eilen Suomen Euroviisu-finaalia – ihan vahingossa. Huvituin heti ensinäkemältä Eläkelläisten humpan alkuvoimasta. Sitten mediavaikuttaja ja kommendaatori Marco Bjurström mollatessaan Eläkelläisiä tokaisi: “Suomi ei ole ollut enää vuosikymmeniin tollainen…” Millainen – sellainenko joksi Eläkelläiset sen humpassaan kuvaavat – antavat ymmärtää? Olen Marcon kanssa asiasta eri mieltä.

Hommasin tässä äskettäin kirjojen poistomyymälästä Juhani Seppovaaran kirjan “Mopolla Suomeen“. Seppovaara ostaa kesällä 2006 hetken mielijohteesta pappatunskan Utsjoelta ja lähtee ajelemaan sillä alas Suomea. Kirja on kuvitettu hienoin kuvin ja kirjoitettu hauskasti soljuvin tekstein. Minä – huono kirjojen lukija – ahmin kirjan parissa illassa. Tuo kirja, jos mikä antaa kuvan Suomesta juuri Eläkelläisten malliin. Mutta vain Pohjois- ja Itä-Suomesta, jossa eletään vielä kaupunkien ulkopuolella – niin kuin ennen vanhaan – ihmisellä ja heidän työllä on ihan toinen arvo.

Suosittelen kirjan lukemista niille, jotka haluavat tutustua menneeseen Suomeen, joka on vielä olemassa – ainakin osittain. Kirjaan olisin kaivannut karttaa reitistä, jota olisi ollut mukava seurata. Itse haluan olla aina kartalla 8)

Niin se itse humppa. Tässä ihan tekstitettynä, jotta kaikki sen ymmärtävät:

2015-03-04T11:59:58+00:0031.01.2010|11 Comments

11 Comments

 1. Hullukaali 31.1.2010 at 20:32

  Ihanan nostalginen kuva!

  En katsellut Euroviisuja, mutta huomasin netissä surffatessani, että Bjurströmin kommentti on kirvoittanut keskustelua.

  Kyllähän se totuus taitaa olla se, että periferiassa eletään vielä hieman erilaista elämää kuin pääkaupunkiseudulla.

  Mutta toi biisi on kyllä ihan kauhea… ;D

 2. ATToivanen 31.1.2010 at 20:52

  Hullukaali: Mopo oli rekvisiittana toissa kesän kesäteatterissa Nilsiässä. Facebookissa on jo monta ryhmää tulosten mitätöimiseksi ja oikeiden tulosten julkistamiseksi. Niin, tää Suomi on pitkä maa ja elämää on susirajan takanakin. Biisihän on ihan tarttuva humppa 8)

 3. Taru 31.1.2010 at 21:03

  Voi tuo humppa olisi ollut niiin hyvä valinta viisuihin, juurikin suomalainen!
  Harmitti se kommendaattori aikalailla, mur!

 4. ATToivanen 31.1.2010 at 21:38

  Taru: No, onhan noi Värttinän tytötkin aika suomalaisia 8)

 5. Lux 31.1.2010 at 23:11

  Kiitti kivasta lukuvinkistä! Tarviikin etsiä tuo kirja käsiini – sitten, kunhan oon ensin selvinnyt tuosta noin kymmenen alekirjan pinkasta, jonka olen hiljattain hankkinut hyllyäni rikastamaan. 😛

  Harmittaa, kun ei Eläkeläiset päässyt Viisuihin! Olis kerrankin ne pippalot kiinnostanu meikäläistäkin, mutta kun ei niin ei…

 6. ATToivanen 1.2.2010 at 08:11

  Lux: Yhden ainoan kerran olen seurannut Euroviisuja. Se oli silloin kun Lordi sattui voittamaan 8)

 7. Taru 1.2.2010 at 13:25

  Ihan suomalaisia tyttöjä : ) Onnea matkaan vain heille!

 8. uuvana 2.2.2010 at 10:57

  Minä en katsonut euroviisuja kun ei ole tv:tä, mutta vähän vaikutelmia lukaisin netistä. Mikähän ihme pointti laittaa joku Marco Bjurström sinne pölöttämään?

  Olen itse maalta kotoisin ja siellä pitkään asunutkin. Helsingissä olen ollut vähän toistakymmentä vuotta, ja aina vaan huvittuneemmaksi tulen täällä näistä bjurströmeistä ja muista samanlaisista. Helsinki kun on henkisesti yksi Suomen ankeimpia ja ahtaimpia paikkoja, ei täällä tiedetä monesti mistään mitään. Ihmisten kunnioitus on nollassa – ja sillä vielä ylpeillään. Hetkinen…
  No niin nyt meni jurputtamisen puolelle, mutta rehellisesti ainakin. 😉

  Lopetin itse tv:n katselun kokonaan kun analogilähetykset loppuivat, en ole kyllä juuri yhtään kaivannut. Paitsi avara luonto ja jotain muita dokumentteja olisi joskus kiva nähdä.

  Täytyykin tuo kirja joskus katsastaa. Kiitos vinkistä.

 9. ATToivanen 2.2.2010 at 11:32

  uuvana: Netissä liikkuvissa keskusteluissa epäillään YLE:n sabotaasia, johon kommentaattori liittyy 8)

  Onhan se niin että elämän meno on erilaista riippuen miten ahtaassa asutaan, mutta ei pitäisi yleistää tänkin kokoisessa maassa.

  Kokeiles YLE:n Areenaa siellä on mm. Avaran luonnon kaikki jaksot näkyvissä viikon verran ym. ym. dokumentteja. Sieltä löytää myös tän viisufinaalin.

 10. uuvana 8.2.2010 at 18:52

  Kiitos tuosta Yle Areena vinkistä. En olekaan sinne tajunnut katsoa. Olen kyllä huomannut että moni mm. bbc: luontosarja löytyy youtubesta, sieltä olen monta HD.nä salaa katsellut 😛

 11. ATToivanen 8.2.2010 at 22:36

  uuvana: Areena on kyllä mainia palavelu. Käytän sitä viikoittain.

Comments are closed.

Kiinnostiko kuvat?
close slider

Kiinnostuitko Satunnaisen Retkuilijan valokuvista?
Ota yhteyttä!

Valokuvieni käytöstä julkaisuissa, verkkosivuilla jne. sekä kaupallisissa tarkoituksissa on sovittava erikseen.

Nimi (pakollinen)

Sähköposti (pakollinen)

Kuvien käyttötarkoitus