logo

Eipä se taidakkaa olla kurki

Läksin eilen iltasella käymään Konnuksella, kun ilma oli niin hieno. Tullessani uitoväylän sillalle, tiirailin tapani mukaan pitkällä putkella koskelle. Pirttikosken yläjuoksulla näkyi jokin pitkäkaulainen lintu. Kas, kurki.

Siirryin lähemmän laavun saaren kären kiville ja tiirailin uudelleen. Se kaulakas oli hävinnyt.

Kävin tutkimassa kanavat ja palasin uudelleen kiville. Nyt se pitkäkaula näkyi selvästi. Auringon valossa se näytti lähes valkoiselta. Räpsin muutaman kuva ”kurjesta” ja sitten se hävis kaislikkoon.

Latasin juuri eiliset kuvat koneelle ja selasin kuvia. Oho, ei tämä taidakkaan olla kurki. Missä punapipo?

Onko tämä sitten haikara – harmaahaikara? Minulle uusi tuttavuus täällä Savossa.

Istuskelin kivillä ja nautin auringosta. Haapaa alkoi jo ruskattaa – otin siitä panoraama kuvan, kun ei ollut kuin pitkäputki mukana.

Pois lähtiessä hyppelin uittoväylän kivillä ja jalkojen juuressa kuului thumps. Mitään ei näkynyt käännyin ja thumps. Sit pysähdyin…

… ja kohta parin metrin päästä kiven alta ilmestyi minkin pää. Se haukotteli ja tuijotti minua tovin ja totesi, ettei tuosta ole haittaa ja vetäytyi takaisin kiven alle. Ilmeisesti olin herättänyt sen päiväunilta. Yritin sitä saada uudestaan esille pomppimalla, mutta ei sitä enää näkynyt. Taisin olla tylsä vaara sille.

 • Jaa

9 Kommentit

 1. Ei ole kurki ei, mutta hieno havainto. Haikara on, mutta mikä, sen kertoo varmaan Irma tai Hullis, kunhan ehtivät.

  Kylläpä tuli söpö pää sinua kurkkaamaan 🙂

 2. Minäkin näitä pitkäkauloja kun olen kuvannut ihan kiitettävästi taas viikonloppunakin, niin arvelisin tuota Harmaahaikaraksi.

  Kauniin syksyinen puu/vesikuva.

 3. Jopas on haapa upeassa värissä. Inarilla saarissa ei vielä ollut kunnon ruskaa, mutta mantereella kyllä. Odotellaan siis 🙂 Rohkea pieni karvanaama. Siis tuo minkki 😀

 4. Harmaahaikarahan se. Hankalia kuvattavia ovat, kun ovat niin arkoja. Mökillä niitä näkee päivittäin, mutta lähtevät pienestäkin liikkeestä rannasta karkuun.
  Ihana söpöläinen tuo minkki, vaikka onkin tuholainen 🙂
  Siellä onkin jo kaunista ruskaa.

 5. Minäkin näin viikonloppuna harmaahaikaran. Minullekin uusi laji, luulin aluksi kanssa kuvaavani kurkea, mutta sitten rupesi epäilyttämään… Koneelta vasta tunnistin varmasti, että harmaahaikarahan se. 🙂 Kiva kun tulee tollasia yllätyksiä vastaan.

 6. Kauniita kuvia olet ottanut! Harmaahaikara oli yllätys! En tiedä, mutta käsittääkseni pesintäalue on aiemmin ylettynyt vain Etelä-Suomeen, nähtävästi levinnyt sinnekin..

 7. Kiitoksia kommenteista! Ei meinaa taas ehtiä täällä blogissa pistäytymään , kun tää sysky on alkanut töittämällä.

  Niin, pesiiköhän nämä harmaahaikarat täällä vaan onko ne muuten vaan ruuan haussa?

 8. Vai tapasit sinäkin jo harmaahaikaran. Hienoa. Kolme olen nähnyt kotijärvelläni loppukesällä. Nyt en ole käynyt järvellä pariin viikkoon, kun tuli vähän reissattua pohjoisempana. Varmaan nämä muuttavat pian etelämmäksi. Jospa ne alkaisivat pesiäkin täällä lähivuosina.