Lähes mahdotonta

Taitavasti ohjustenlailla sujahtelevat pääskyset kiehtovat minua. Minua ihmetyttää kuinka noin pienillä aivoilla voidaan lentää noin taitavasti: suurella nopeudella ja samalla nähdä sekä napata ötökkä. Mutta nehän ovat tietysti erikoistuneet tuohon toimintaan.

Laivalaiturilla kuvaillessani luotan pääskysten lentotaitoon 100%:sesti, vaikka ne suhahtelevat alle ½ m etäisyydellä minun yli ja sivusta. Luotan, että ne väistää… 8) Kerran olen nähnyt – ja kuullut, kun haarapääskyn siipi osui laiturin reunaan, mutta korjaus tapahtui niin nopeasti, etten huomannut lentoradassa mitään muutosta.

Kokeilin eilen kuvailla pääskysiä ilmasta. Taivasta kohden se on mahdotonta pitkällä putkella, koska se alkaa pumpata ja etsiä kohdetta. Veden pinnan läheisyydessä lentävät voisi olla helpompi kohde. Suljinaika piti asettaa nopeaksi – väh. 1000, jotta saisin pysäytettyä lennon. No, huonossa valossa se tiesi ISO arvon nostoa, jotta kuvista ei tulisi tummia. Taktiikkana oli seurata pääskyä ja zoomata se lennosta – ja sarjatulta auto fokuksella.

Tässä kuvasaalis. ISO arvon nosto tietysti lisäsi kuvien kohinaa ja en nyt ole ihan tyytyväinen laatuun, mutta parempaa ei tällä kertaa tullut. Pitäisi valita mahdollisimman kirkas päivä, jotta saisi vielä parempia. Mutta olenpahan yrittänyt lähes mahdotonta 8)
2015-03-04T12:03:05+00:0004.08.2009|4 Comments

4 Comments

 1. Uuna 4.8.2009 at 18:13

  Vauhdilla vettä ja kuvaajaa viiltäen. Minäkin olen yrittänyt äitini luona kuvata pääskysiä. Pitkällä putkella ei tosiaan ole mitään mahdollisuuksia. Lyhyt aika ja ISO-arvo jopa 1600:aan niin sitten onnistuu, mutta kuten sanot kohinaa tulee.
  Mutta kuvia myös, sinulla tosi hienoja. Kyllä kaikki tiedämme, miten mahdotonta pääskysiä on kuvata.
  Kiirettä saa kuvaamisellakin pitää, sillä aivan kohta lähtevät.

 2. irma 4.8.2009 at 19:38

  Hyvinhän sinä onnistuit, kun ottaa tosiaan huomioon pääskyn vauhdin. Minä tyydyn kuvaamaan niitä langoilla…

 3. Taija 5.8.2009 at 14:30

  Olet saanut kuviisi tämän mahdottoman kuvauskohteen 🙂 Itse en ole vielä edes viitsinyt yrittää kun tiedän miten tuo tarkennus sahaa eestaas…

 4. ATToivanen 6.8.2009 at 09:03

  Uuna: Noi kuvat on otettu juuri pitkällä putkella.

  irma: Joo, vauhtia riittää. Sen vuoksi niitä on helpompi kuvata pitkällä putkella kaukaa.

  Taija: Vettä vasten putki ei pumppaa tarkennusta, joten se on niin helpompaa.

Comments are closed.

Kiinnostiko kuvat?
close slider

Kiinnostuitko Satunnaisen Retkuilijan valokuvista?
Ota yhteyttä!

Valokuvieni käytöstä julkaisuissa, verkkosivuilla jne. sekä kaupallisissa tarkoituksissa on sovittava erikseen.

Nimi (pakollinen)

Sähköposti (pakollinen)

Kuvien käyttötarkoitus