Kennon imurointi – välillä kannattaa siivota

Olen jo pitkään tuskaillut kameran likaisen kennon kanssa. Putkia vaihtaessa kameran sisään pääsee pölyä ja kennolle päästyään ne aiheuttaa kuviin tummia pisteitä. Niiden editointiin kuluu turhaa aikaa. Kameran automaattinen putsaus, joka tärisyttää kennoa, ei auttanut yhtään.

Kameran kenno siis pitäisi putsata, mutta se tietäisi kolmea viikkoa ilman kameraa, jos lähettäisin sen merkkihuoltoon. Olin jo lähettämässä kameraa huoltoon, kun luontokuvaajakaverini Juha Immonen neuvoi, että otappas käteesi pölyimuri.

No, kokeillaan… Putki irti kamerasta. Kamera kennon putsaustilaan, jolloin peli siirtyy kennon edestä. Sitten toin varovaisesti imurin imupään objektiiviaukolle. Aloitin ensin imurin pienimmällä teholla, mutta ei mitään vaikutusta. Kokeilin lisätä tehoja ja ei mitään – vasta kun imuri oli täysillä ja tein imupäällä pyörittäviä liikkeitä ja imupää lähes kiinni aukossa sain pölyä irtoamaan.

Nopean putsauksen jälkeen kuva näyttää tältä. Ai, että olen tyytyväinen! Yläreunassa on vielä joitain pölyhiukkasia, mutta paneudun niihin sitten reissun jälkeen. Nyt saa puhtahia reissukuvia!

HUOM!! Kokeilette tätä sitten omalla vastuulla! Juha varoitti, että liian suurella imulla voi kameran tähtäyslasi lähteä irti!

Nyt tämä lähtee reissuun. Nähdään ens viikolla!

2015-03-04T12:02:49+00:0021.08.2009|6 Comments

6 Comments

 1. Hullukaali 22.8.2009 at 21:41

  Mulla on kameran huolto ihan retuperällä. Pitäs varmaan tehrä jotain… Varsinkin, kun käsittelenkin sitä miten sattuu. Imuroida en kyllä taida uskaltaa.

 2. irma 24.8.2009 at 07:37

  Sama roskaongelma täälläkin. Kuvankäsittelyssä menee kauan jälkiä siivotessa. Tyttäreni kaveri puhdisti kennon, mutta siitä on jo pari vuotta. Käytti jotain staattisensähkön paperia ja sivellintä. Siveltimellä ei siis “lakaistu” roskia pois, vaan sillä ensin siveltiin paperia, minkä jälkeen kennoa, jolloin pöly tarttui staattisen sähkön avulla siveltimeen. Tai jotain sellaista. En ole saanut aikaiseksi hankkia välineitä, mutta varmaan pitäisi. Imuroida en minäkään hirviäisi.

 3. ATToivanen 24.8.2009 at 11:08

  Kyllähän tuo imurointi kuulosti pahalta mutta se toimi hyvin.

 4. Taija 25.8.2009 at 10:04

  Mullakin oli tuo kennon puhdistusoperaatio tuossa muutama viikko sitten ja käytin vähän kevyempää keinoa eli puhalsin pienellä pumpulla ne roskat siitä pois. Nyt ne tietty ovat jossain muualla kamerassa mutta eivätpä ainakaan kuvissa ja se on pääasia 🙂

 5. uuvana 6.5.2011 at 19:42

  Satuin huomaamaan tämän tuossa sivupalkissasi ja uskaltauduin koittamaan kun vaihtoehtona oli kanssa huolto ja puhdistus siellä. Hyvin toimi, säästyipä 30 e – kiitos vinkistä! Täytyy myöntää että en olisi kyllä uskaltautunut imuroimaan omin päin, tuntui ensin hurjalta keinolta. Mutta mainio niksi kyllä.
  Putkien vaihtelu maastossa kostautuu äkkiä ja aina on kenno täynnä risua ja männynkäpyä.

 6. ATToivanen 8.5.2011 at 07:47

  uuvana: Pitäs minunkin taas… Minua ei hinta pelota vaan se, että kamera makaa 3 viikkoa jossain huollossa ja odottaa putsausta.

Comments are closed.

Kiinnostiko kuvat?
close slider

Kiinnostuitko Satunnaisen Retkuilijan valokuvista?
Ota yhteyttä!

Valokuvieni käytöstä julkaisuissa, verkkosivuilla jne. sekä kaupallisissa tarkoituksissa on sovittava erikseen.

Nimi (pakollinen)

Sähköposti (pakollinen)

Kuvien käyttötarkoitus