Uneliaita pöllöjä

Kävin aamutuimaan – siis ennen klo 12 – koskella katsastamassa mitä siellä näkyy. Viikon aikana oli tullut täysi kesä.

Kanavilla kuului hirveä metakka ja ajattelin, että kuka nyt tuollai huutaa. No, tikan poijatpa tietenkin. Äänien kakofonian perusteella pesässä oli ainakin kolme huutajaa. Molemmat vanhemmat rahtasivat ruokaa pesään minkä ehtivät. Tuonne ne sudenkorennotkin häviävät.

Sitten kuulin viirupöllöemon kutsun ja sen poijat alkoivat mekastaa. Niitä oli kaksi. Ne oli ihan lähellä… Emo huomas minut ensin ja sähisi hetken, mutta rauhoittui.

Ei se sitten enää väliitänyt minusta vaan sen silmät alkoivat luppasta. Olikohan ollut rankka yö? Poikia ei näkynyt eikä kuulunut. Tutkailin puita ja maastoa, muttei vilaustakaan. Emokin lenti ruuan hakuun.

Siinä huomasin sitten kirjosiepon pesän, jossa oltiin vasta rakennuspuuhissa. Olikohan tämä nyt se toisen naisen pesä? Ensimmäinen hautoo niin ukko ehtii liehitellä itselleen toisen naisen, jonka pesue jää vain naaraan ruokittavaksi, kun ensimmäinen pesue kuoriutuu.

Vastaan lenteli myös kesän toinen sinisiipi – taitta olla paatsamasinisiipi. Pihassa olin tavannut jo ensimmäisen mutta määritys jäi kekseneräiseksi perhosen lenneltyä muualle.

Siinä tutkittuani useita minuutteja puita ja männyn käpyjä huomasinkin isomman poikasen. Se nukkuin männyn latvassa. Osaakohan se jo lentää, kun matkaa latvaan oli toista kymmentä metriä ja alarunko oli lähes oksaton? Uneliasta porukkaa tänään liikenteessä… Nuorempaa siskosta en sitten löytänyt.

2015-03-04T12:04:30+00:0002.06.2009|5 Comments

5 Comments

 1. Uuna 2.6.2009 at 16:20

  Meilläkin oli pihassa kauhea hätä kun menin ulos: tikka yritti tinttien pönttöön ja kirjosieppo oli auttamassa tinttejä. Varsinaisia suihkareita niistä tuli, mutta tikka ei uskonut. Vasta kun heitin parilla multakokkareella (en osunut) lähti tiehensä. Sain varmaan sädekehän lintujen silmissä.

  Huomaa että pöllöt touhuavat yöt, ei muuten noin paljoa nukuttaisi. Suloinen kuva.
  Ei ole linnuilla kesälomaa ei, koko ajan pitää poikasia ruokkia. Huutavat vaan suut auki.
  Nyt meidän kirjosiepolla on vain yksi eukko, tintit pitivät sen verran puoliaan, etteivät antaneet toista pönttöä, eikä kirjosieppo ilman pönttöä uutta rouvaa saa.

  Kiitos nautittavista kuvista taas!

 2. ATToivanen 2.6.2009 at 19:49

  Kiitos, kiitos,…

  Vai tikka uskaltautuu noin röyhkeäksi. Se voi vielä yrittää uudelleen. Toivottavasti et joudu vartioon yötäpäivää 8)

  Meillä pihassa on pöntöt hiljaiset, kun harakka pesii naapurin kuusessa. On se sen verran häiriintynyt pihalla olosta, että tästä pesästä ei ole vielä poijat lähteneet kuten muista.

 3. irma 2.6.2009 at 20:59

  Pöllöjä täälläkin. Ei se mitään, pöllöjä ei ole koskaan liikaa.

  Kuvasin minäkin pari iltaa sitten paatsamasinisiiven. Enpä ollut aikaisemmin havainnoinut tätä pikkuruista perhosta. Lentäessään sen siivet välähtivät vähän turkoosiin vivahtavasti.

 4. Hullukaali 2.6.2009 at 21:02

  Ihania kuvia taas. Samanlainen meno oli täällä metsässä tänään. Kaikilla linnuilla kauhea huiske, kun pitää tehdä pesää tai kantaa ruokaa.

  Minäkin tarkkailin käpytikan pesää tänään. Metsässä poikasten ruokalistalla näytti olevan murkkuja.

  Kaippa sitä pöllöperhettä nukuttaa, kun koko yö on varmaan mekastettu ympäriinsä 🙂

 5. ATToivanen 3.6.2009 at 11:08

  Sinisiivet ovat hankalia tunnistettavia, jos ei pääse kurkistamaan siiven alle. Useimmiten ne kyllä istuskelevat siivet supussa.

  Jännästi tikkojen ruokalista vaihtelee paikan mukaan. Niinhän se on sopeuduttava…

  Olen huomannut, että viirupöllöt ovat virkeempiä iltapäivästä. Ne ilmeisesti nukkuvat juuri nää aamut.

Comments are closed.

Kiinnostiko kuvat?
close slider

Kiinnostuitko Satunnaisen Retkuilijan valokuvista?
Ota yhteyttä!

Valokuvieni käytöstä julkaisuissa, verkkosivuilla jne. sekä kaupallisissa tarkoituksissa on sovittava erikseen.

Nimi (pakollinen)

Sähköposti (pakollinen)

Kuvien käyttötarkoitus