logo

Kovia kokeneita Afrikan vieraita

Jo tässä kerkesin tuumailla, että milloinkahan saamme Afrikan vieraita? Viime kesänä niitä ei tullut kosteiden ja kylmien ilmojen vuoksi.

Lauantaina näin ensimmäiset Afrikan vieraat: ohdakeperhoset. Eilen niitä oli pihalla toista kymmentä yhtä aikaa.

Joillekin matkanteko on ollut kovaa. Siivet olivat monilla repaleiset ja kulahtaneet.

Välillä käytiin lämmittelemässä seinällä.

Vihdoin ja viimein ajoin nurmikon. Vihervarpuset olivat tottuneet vierailemaan pitkäksi kasvaneella nurmella, koska sieltä löytyi paljon voikukan siemeniä. Nurmen ajon jälkeen ainut pihalle pystyyn jäänyt voikukka löytyi omenapuun juurelta.

Herra vihervarpunen tyytyi etsimään siemenet leikatun nurmen seasta.

 • Jaa

9 Kommentit

 1. Ovat näköjään pöllähtäneet oikein joukolla sinne Savoon viime päivinä, kun Irmakin niitä esitteli. Aika uskomattoman matkan nekin tekevät pikkusiivillään. Viime vuonna niitä ei tainnut tullakaan? Ainakaan mulla ei kevätseurantalistassani ollut ollenkaan havaintoa ohdakeperhosesta.

  Jospa tänä vuonna jaksaisi tehdä baaria perhosille mökillä. Vuosia olen sitä suunnitellut, mutta en ole saanut aikaiseksi. Kaapissa on pyörinyt punaviininjämä, jonka taidankin ottaa mökille mukaan seuraavalla kerralla :).

 2. Ohdakeperhoset tulevat juuri syreenien kukinta-aikaan, jos tulevat. Viime vuonna eivät tulleet. Ilmeisesti ne tarvii suotuisia ilmavirtauksia päästäkseen tänne asti.

  Mulla on perhosbaarissa hiivalla ja sokerilla kyllästettyä kotikaljaa. Ohdakeperhosia kiinnostaa syreeni enemmän kuin baarin tarjoukset. baari toimi hyvin toissa kesänä – loppukesästä, mutta viime kesänä se väljähtyi jatkuvassa sateessa. Punaviiniä en olekaan kokeillut. Toimisko se paremmin?

 3. Tutun näköistä porukkaa. Perhosia tuli eilen lisää, yhdessä pensaassa parikymmentä plus maassa ja ilmassa olevat. Vaikka sää kylmeni tänään, on niitä vieläkin pensaissa, tosin ei enää niin paljoa. Viime kesänä en nähnyt yhtään ohdakeperhosta.

  Varpunen on tarrannut kuin hukkuva viimeiseen voikukanvarteen.

 4. Tänään on ollut niin tuulista ja sateista, etten ole nähnyt yhtäkään ohdakeperhosta.

  Kyllä se vaan on niin, että jos antas pihan kasvaa niityksi niin eläinkunnan vieraita riittäs enemmän. 8) Mitähän naapurit tykkäis?

 5. Törmäsin tälläiseen sivuun ja siinä oli käytetty punaviiniä:
  http://cc.joensuu.fi/~ehuttune/d_perhosia/perhosbaari.htm

  Yleensä ohjeeksi kyllä annetaan juuri olut+hiiva+sokeri. Mutta ajattelin tuota punaviiniä, kun en saa sitä juotua 🙂

  Meillä on mökin pihassa perhosia kyllä muutenkin paljon, jos on perhoskesä. Ehkä juuri sen takia, että siellä on aika villiä ;). Kun ei ole naapureita ihan kyljessä, niin ei ole tuota siistimisen sosiaalista painettakaan.

 6. Minä jo luulin, että myrsky on vienyt kaikki perhoset. Onneksi ehtivät perille luoksesi ennen pahimpia kaatosateita. Täällä ei perhosia näy, vain pikkuiset, siis linnut, käyvät juomassa ja uimassa. Lisää kuvia on siis tulossa.
  En vain saa niin tarkkoja kuin sinä, mutta laitan esille silti 🙂

 7. Onpas siisti perhosbaari. Voishan sitä vertailuksi tehdä punaviini version ja katsoa kumpi toimii paremmin.

  Myrsky – tai kylmä – vei perhoset. Ei ole enää näkynyt…

 8. Onpas kauniita perhosia… olen aina luullut että linnut vain muuttavat mutta perhosetkin :O

  Nuo lokinpoikasen räpylät tuolla alempana ovat aivan ihanat, läps läps 😀

 9. Perhosissa taitaa olla muitakin Afrikasta tulevia – amiraali ainakin. Ei kai noita voi varsinaisiksi muuttajiksi kutsua kun ne eivät palaa takaisin.

  Joo, räppylät olivat tosi hauskat.