Lennähdys lapsuudesta

Istuskelin takapihan rappusilla ja katselin, että peippoko se siihen kevätleinikkien ja bellisten sekaan lennähti.

Eikö mitä sehän oli herra varpunen. Tämäpä yllätys. En muista milloin olisin nähnyt pihassamme varpusta. Talvella olen nähnyt vain pikkuvarpus pariskunnan lintulaudalla ja kesällä niiden pesueen etsimässä ruokaa pusikoista.

Sillä on ilmeisesti pesä lähettyvillä, koska napattu ötökkä ei mennyt omaan mahaan.

Muistan kun asuttiin 70-luvulla penskana Kuopion keskustassa kerrostalossa. Parvekkeellamme vierailleet linnut olivat joko talitinttejä tai varpusia – joskus pulut uskaltautuivat kurkkimaan. Eihän pihalla nähnyt kesäisin muita lintuja kuin varpusia – tai ei kai sitä muita edes tuntenut alle kouluikäsenä. Talvella varpuset lämmittelivät ikkunan alla olleissa tuuletusputkissa ja niiden sirkutukset kuului hyvin sisälle. Muistan isän yrittäneen tukkia niitä putkia räteillä. 8)

2015-03-04T12:04:41+00:0025.05.2009|6 Comments

6 Comments

 1. Uuna 25.5.2009 at 14:52

  Meilläkään ei ole varpusia, mutta äitini luona kyllä. Olet kyllä saanut varpuset oikein edukseen kuvissa, hienoja. Tykkään muutenkin niiden iloisesta äänestä.

 2. ATToivanen 25.5.2009 at 16:12

  Jännä juttu, ettäkaupungeissa niin yleinen lintu, on lähes harvinaisuus täällä pikkukylällä.

 3. irma 25.5.2009 at 17:54

  Hienot värit toisessa kuvassa. Sama havainto, ei ole vuosikausiin näkynyt maalla varpusia, en tiedä, josko karjatilojen lähellä. Ainakin kottaraisia on kuulemma muutaman kilsan päässä olevan karjatilan pihalla. Jyväskylässä olen kyllä varpusia nähnyt.

 4. Hullukaali 25.5.2009 at 20:04

  Kuullostaa ihan minun nykyiseltä pihaltani tuo kertomuksesi lapsuuskodin linnustosta :). Fasaanin voisi vielä lisätä siihen.

 5. Anonymous 26.5.2009 at 18:29

  Leppävirralta varpuset hävisivät muutama vuosi sitten. Meidänkin talon räystään alla niitä pesi, mutta sitten jostain syystä pikkuvarpunen on tullut tilalle. Pikkuvarpusella on musta kauneuspilkku valkeassa poskessa ja suklaanruskea päälaki. Sekä uros että naaras ovat samanvärisiä. Muutamia oikeitakin varpusia on silloin tällöin näkynyt meillä, enemmän niitä näin viime kesänä Savonlinnan torilla lörtsynmuruja saalistamassa.

  terv. Kari V.

 6. ATToivanen 27.5.2009 at 09:11

  Kaupungissa 70-luvulla räksä oli jo suuri ihmetys 8)

  Varpunen on ollut taantuva lajia koko 90-luvun. Nehän ovat epäilleet jotain sairautta, mutta nyt näyttää jo paremmalta.

  Tuossa opiskeluaikaan kuljeskelin läpi Kuopiossa lapsuuden kortteleita ja sieltä eivät varpuset olleet hävinneet. Mietiskelin, että tuonkohan esi-isä se meidän parvekkeella kurkki? 8)

Comments are closed.

Kiinnostiko kuvat?
close slider

Kiinnostuitko Satunnaisen Retkuilijan valokuvista?
Ota yhteyttä!

Valokuvieni käytöstä julkaisuissa, verkkosivuilla jne. sekä kaupallisissa tarkoituksissa on sovittava erikseen.

Nimi (pakollinen)

Sähköposti (pakollinen)

Kuvien käyttötarkoitus