Kolovedellä kesäkuun helteillä

Kaivelin valokuva-arkistoja hienolta melontakesältä 2006. Koloveden kansallispuisto on meiltä vaivaisen tunnin ajomatkan päässä – pääsee sinne Leppävirralta myös vesitse. Kolovesi sijaitsee kuuluisalla Heinäveden reitillä. Kesällä 2006 kävimme pariinkin kertaan melomassa Kolovedellä.

Laskimme kanootin vesille Kirkkorannasta, joka on oikeestaan keskellä pitkulaista Koloveden aluetta. Suuntasimme siitä pohjoiseen Ukonvuoren kalliomaalauksille pitkin hienoja kallioisia rantoja.

Paikka oli vaikuttava, vaikka kalliomaalaukset olivat suttuisia punamultaläikkiä.


Sitten kiersimme niemen takaisin ja jatkoimme etelään hienossa aurinkoisessa kesän ensimmäisessä helteessä. Emme tavanneet yhtään ihmistä, hyttystä taikka paarmaa ja Koloveden vuonoissa tuulikaan ei ollut haittana – mitä parhain melontakeli.

Tankkasimme, uimme ja lepäilimme Vaajasalon eteläpään leiriytymispaikalla. Siitä jatkoimme Havukkavuoren kalliomaalauksille, joita ei ollut merkitty mitenkään. Siinä aikamme melottuamme ympäri niemee, rantauduin louhikkoon etsimään maalauksia.

Äh, turha koluaminen tuonne ylös.

Sitten huomasimme kanootista käsin, jotain punaista kallioissa ja löysimmehän ne. Olisisvat saaneet olla merkittyjä. (Kuvien sumuisuus johtuu siitä, että aurinkovoidetta pääsi linssiin blur-suotimeksi)Maalauksilta oli komeat näkymat Koloveden salmiin.

Loppumatka tultiin sitten myötätuulessa. Tässä reitin kapein kohta Vaajasalmessa.

Hieno päivä upealla Kolovedellä – melojan paratiisissa. Päätimme tulla tänne uudelleen – niin paljon jäi näkemättä ja kokematta.

2015-03-04T12:17:18+00:0013.02.2009|4 Comments

4 Comments

 1. Kari 13.2.2009 at 12:25

  Mukava varmaan asua seudulla, joka on oikeasti ollut asuttu jo vuosituhansia. Siitä kun Oulu nousi merestä, ei vielä ole kovinkaan kauan.

 2. irmako 13.2.2009 at 18:08

  Kävin muutama vuosi sitten Laukaan Saraakalliolla. Samantapainen jyrkkäseinäinen kallio sielläkin ja paljon maalauksia,ihan tunnistettavia ja selviä. Oli lokakuu ja kostea ilma, jolloin maalaukset näkyvät parhaiten. Siellä ei vaan ollut mitään rakenteita, piti kulkea korkealla kapeaa kallioseinämän reunaa pitkin. Suurin osa kalliomaalauksista taitaa olla Itä-Suomessa.

 3. ATToivanen 13.2.2009 at 18:34

  Joo, ainakin noita muinaisjäännöksiä riittää täällä vähän joka kolkalla: lapinraunioita ym. Oulua lähinnä taitaa olla Hossan kalliomaalaukset.

  Tuo Laukaan Sarakallio on yksi Ristiinan Astuansalmen kanssa sellaiset paikat, jotka haluaisin nähdä. Pitäneen laittaa ne ens kesän retkeilylistaan kärkipaikoille.

  Kalliomaalaukset ovat suurimmaksi osin Muinais Päijänteen ja SuurSaimaan silloisten kulkureittin varressa. Tuolloin vesi oli 10 m korkeammalla kuin nykyään.

 4. irmako 13.2.2009 at 20:36

  Siitähän on hyvä ollut veneestä tai jäältä maalailla niitäkin nyt korkealla olevia kuvia.

Comments are closed.

Kiinnostiko kuvat?
close slider

Kiinnostuitko Satunnaisen Retkuilijan valokuvista?
Ota yhteyttä!

Valokuvieni käytöstä julkaisuissa, verkkosivuilla jne. sekä kaupallisissa tarkoituksissa on sovittava erikseen.

Nimi (pakollinen)

Sähköposti (pakollinen)

Kuvien käyttötarkoitus